Veras fantastiska ostkaka
Du vet när man blir så där hiskligt sugen när någon berättar vad de ätit? Min väninna hade varit i småland på en kort visit i helgen och hon berättade att de ätit hemmagjord ostkaka som hennes kära mamma gjort. Oj, vad sugen jag blev - jag som näst intill blivit hjärntvättad med ostkaka i min barndom! Jag som faktiskt växt upp 150 meter från Frödinge ostkaka, och där jag hade mitt andra sommarjobb som 15-åring, där jag fick äta hur mycket ostkaka jag ville (jag levde på ostkaka i över en månad nästan). Det var där som jag blev förtjust i den unga "bråkstaken" i samma arbetslag och som jag hade en fling med 15 år efter. Ja, ungefär lika lång tid som det tog innan jag åt ostkaka igen...
Men som sagt - tiderna förändras och numera äter jag gärna ostkaka igen så länge det inte är varje dag, flera gånger per dag. Så sagt och gjort så fixade jag ihop en egen variant av ostkaka idag. Vem behöver inte något gott på en måndag? Och som vanligt har jag svårt att följa ett recept utan jag gör alltid en egen variant av vad jag känner jag vill ha!
Tips! Ostkakan smakar bäst när den fått svalna lite och serveras bäst med sylt och grädde. Yammy!
Du behöver (6 port)
Ostkaka
- 500 g keso
- 3 ägg*
- 1 dl smetana (eller grädde eller creme fraiche)
- 1 tsk vaniljpulver*
- 2 msk sötströ (kan uteslutas)
- 1 krm kardemumma
- 1 dl finhackade mandlar (fungerar med mandelmjöl också - men det är gott med lite motstånd när man tuggar tycker jag)*
Hallonsylt
- Frysta hallon*
- 1 tsk sötströ
- 1/2 tsk vaniljpulver*
Gör så här: Sätt på ugnen på ca 175 grader. Rör äggen poröst innan du har i alla de andra ingredienserna. Rör ihop till en jämn smet och sedan ska smeten i en smörad form. Låt stå i ugn ca 30-60 minuter beroende på formens storlek (ju mindre form desto högre ostkaka vilket givetvis tar längre tid). Under tiden så värmer du på tinade hallon tills de smälter ihop och rör till en syltig konsistens. Tillsätt sötströ och vaniljpulver. Ta ut ostkakan och låt den stå i ca 1 timme innan servering. Vispa grädden och servera med sylt och grädde. Passar utmärkt till Yogi tea Classic (mitt absoluta favoritte).

Foto: Vera