Krämig vitkålsgratäng med quornfilé

Älsket hade gjort det här tills jag kom hem idag så jag kan inte säga att vitkålsgratängen är mitt egna recept eller hans, utan receptet är hämtar från Less Carbs. Det enda är att vi lagt till är mer smör. Denna krämiga vitkålsgratäng är nog bland det godaste jag ätit och så nära potatisgratäng som det går att komma! Till vitkålsgratängen serverande maken stekt chilifilé av quorn, ost i lake och grönsaker.
 
Detta behövs (4-6 pers)
  • 400 g vitkål*
  • 2 dl grädde*
  • 200 g färskost* (vitlök & örter)
  • 2 vitlöksklyftor*
  • 1 stor gul lök*
  • 1 dl lagrad ost
  • 1 tsk herbamare örtsalt*
  • Peppar
  • 50 gr smör (både att steka och lägga i gratängen)
Gör så här: Sätt på ugnen på 200 grader. Skiva vitkål och lök tunt och fräs i rikligt med smör några minuter. Vispa samman färskosten och grädden i en bunke, pressa i vitlök, herbamare, peppar, slå sedan över kål/lök och låt puttra några minuter. Under tiden kan du riva osten. Sedan häller du ner smeten i den ugnsfasta formen. Toppa med ost och in i ugnen cirka 20-30 minuter. Låt svalna något innan servering.
 
Foto: Vera
 
ekologiskt - glutenfritt - lakto ovo - lchf - lchf recept - lchf vitkålsgratäng - low carb high fat - recept