Ayran - yoghurtdryck
En i min personalgrupp brukar göra yoghurt på gammal mjölk och av det gör han sedan ayran varje dag till både oss i personalen och till ungdomarna givetvis. Det passar både till varma dagar då ayran svalkar skönt och vi får i oss saltet vi svettas ut. Men den passar även till mat och jag brukar ta ett glas istället för kaffe på jobbet när jag känner jag vill lugna ned mig. Jag gör dock ayran med fetare alternativ för att komma åt fettet som är det som mättar.
Du behöver (3-4 glas)
2 dl yoghurt (jag brukar ta rysk yoghurt)
5-6 dl vatten
1 tsk himalayasalt eller havssalt
Färsk mynta eller torkad mynta
Gör så här: Blanda yoghurt med vatten i en rinnande konsistens och tillsätt lite salt, smaka av. Den ska vara lite salt, men ändå syrlig av yoghurten. Hacka i färsk mynta eller torkad. Till sommaren, servera med is. Njut!

Foto: Tant Vera