Ostgratäng med vitost, rödbetor & pinjenötter med mozarellatäcke

Jag äter ibland rotgrönsaker för att det är lätt att köpa ekologiskt, det är billigt och det är nyttigt (i liten mängd). Jag brukar äta morötter och rödbetor emellanåt även om de inte räknas till LCHF så ligger de i alla fall runt 8.5/100 g, Jag triggas inte av dem nämnvärt om jag inte överäter dem givetvis och rödbetor i kombination med massa ost och rosmarin är F-A-N-T-A-S-T-I-S-K-T! Här får du själv göra ett aktivt val och lära känna din kropp om vad du triggar igång på eller vad du väljer bort helt.
 
OBS! De som är väldigt känsliga eller har ett stort sockerberoende ska helst undvika rödbetor!
 
Detta behövs: (ca 4-6 pers)
  • 6 små rödbetor*
  • 1 st vitost (ca 150-200 gr)
  • 3 bollar mozarella (ca 200 g)
  • 15 st champinjoner*
  • 50 g pinjenötter
  • färsk rosmarin*
  • Salt & vitpeppar

Gör så här: Koka upp rödbetorna tills de blir mjuka (mellan ca 20-30 min) och sätt på ugnen på ca 200 grader. Stek champinjoner med salt, timjan och vitpeppar och lägg i en ugnsäker gratängsform. Stek pinjenötterna så de får en gyllenbrun färg. När rödbetorna är klara, låt dem svalna innan du tar bort skalet. Skär dem i pyramider och lägg i formen. Fyll hålen mellan rödbetorna med massa vitost. Salta och peppra, smula på mer färsk timjan och lite pinjenötter innan du lägger på mozarellan som du skärt i skivor. In i ugnen i ca 20 minuter. Låt stå 10 minuter innan servering. Dekorera med resterande pinjenötter. Serveras med en god sallad och en fet vitlökssås.
 
Foto: Tant Vera
lchf - lchf recept - low carb high fat - lowcarb - ugnsgratinerade rödbetor med ost - vegetariskt