Borani Banjan med aubergine & yoghurtsås
Borani Banjan är en vegetarisk rätt som ursprungligen kommer från Afghanistan. Det var en kvinna på mitt arbete som bjöd mig på denna maträtt, och det var bland det bästa jag ätit - vilka fantastiska smaker som verkligen kom till sin rätt. Denna maträtt kan serveras både som en huvudrätt eller som en bufferätt som de flesta uppskattar.
/Vera
Detta behövs (3-4 pers)
- 2 st aubergine
- 2-3 st gula paprikor
- ca 2 dl rapsolja (att fritera i)
Yoghurtsås
- 2 dl rysk yoghurt eller smetana
- 2 vitlöksklyftor
- 2 msk rapsolja
- Torkad mynta
- Salt och peppar
Tomatsås
- 3 st tomater
- 3 st vitlöksklyftor
- 1 tsk curry
- 1 tsk gurkmeja
- 1/2 tsk koriander
- 1 tsk torkad chili
- Salt och peppar
Gör så här: Sätt på ugnen på ca 220 grader. Skär auberginen i ca 0.5 cm tjocka skivor. Salta dem och låt dem ligga i ca 10 minuter. Skär paprikan i bitar och tomaterna i skivor. Sätt på spisen och häll i olja i stekpannan (ska vara ca 2 cm). När det blivit varmt lägg i auberginen och fritera dem så de blir mjuka och gyllenbruna på varje sida. Lägg dem i en sil så de får rinna av sig oljan innan du lägger dem i en ugnsäker form. Gör likadant med paprikan, och lägg dem sedan över auberginen i formen.
Tomatsåsen: Ta sedan den skivade tomaterna och lägg i stekpannan - använd gärna den oljan som är kvar (ca 0.5 dl). Stek ihop till en tomatröra och tillsätt skivad vitlök och kryddor. Smaka av. Häll sedan såsen över auberginen och paprikan och sätt in i ugnen i ca 15 minuter.
Yoghurtsåsen: Pressa vitlöken i yoghurten, rör om och krydda. Avsluta med 2 msk rapsolja och låt stå ett tag så den får riktigt med smak av myntan. Ta ut ugnsformen och ringla yoghurtsåsen över de friterade grönsakerna och mal lite extra mynta över eller dekorera med färsk mynta. Serveras gärna med extra tunna ostplättar (utan sesam och linfrö) och/eller krämig fetaost.


Foto: Vera